36
Personer smittet med Covid-19 på Fosen

21-åring dømt for rasisme mot lege i Vanvikan

“Han der skal ikke undersøke meg”, sa 21-åringen fra Fosen da han møtte legen av utenlandsk opprinnelse, og la til at han ikke ville ha noe med innvandrere å gjøre, det skriver Adressa.no. 

Skulle til legevakt i Vanvikan for blodprøve

Det hele startet 29. august i fjor, da 21-åringen og hans bror var mistenkt for ruskjøring. Politiet ønsket å ta en blodprøve av de to, noe som var årsaken til at de ble med til Vanvikan på legevakta. Det var her 21-åringen oppdaget mannen han senere skulle beskrive som “jævla neger”.
I det øyeblikket 21-åringen oppdaget legen, som er av utenlandsk opprinnelse, utbrøt han: “Han der skal ikke undersøke meg”, til de to polititjenestemennene som fulgte han til legen. Politiet ga beskjed om at de ikke ville høre på slikt prat, men 21-åringen ga seg ikke. Han fortalte blant annet at dette var landet hans, at legen ikke hadde noe å gjøre her og at han ville ha en norsk lege. Han mente også at innvandrere ikke hadde noe her å gjøre, i tillegg til at han ropte at “han ikke ville la seg undersøke av en jævla neger”, ble det funnet bevist i retten.
Neger:
I Norge har enkelte siden midten av 1990-tallet argumentert mot bruken av ordet. Samtidig viser undersøkelser at de fleste nordmenn fortsatt oppfatter neger som et nøytralt og beskrivende uttrykk for den mørkhudede befolkningen i Afrika sør for Sahara.
Det finnes ikke noen alternativ betegnelse for denne gruppen, men noen mener ordet neger likevel bør unngås. Språkrådet opplyser at meningene om ordet er delte. / Wikipedia

Dømt for å ha brutt rasismeparagrafen

Mannen erkjenner ikke straffeskyld for forholdet, men bekrefter de faktiske forhold. Han mener også at utsagnene ikke var ment rasistisk og hadde ingen hensikt å være støtende ovenfor legen. Han beskriver seg selv som “rasebevisst”, forklarte at han “holdt seg til sitt eget folk” og mente at kommentarene han ga til legen var innenfor det ytringsfriheten tillater.

Sør-Trøndelag tingrett har dømt 21-åringen for å ha brutt rasismeparagrafen. For å bli dømt etter rasismeparagrafen i straffeloven må man offentlig ha kommet med en diskriminerende eller hatefull ytring. I lovteksten er slike ytringer definert som å «true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres hudfarge eller nasjonale eller etiske opprinnelse».

Rådmann i Rissa, Vigdis Bolås uttalte til Adresseavisen i februar, i forbindelse med at tiltalen var tatt ut at Rissa kommune ikke aksepterer sjikanering og trakassering. Det som skjedde på legevakta opplevde vi som grov trakassering av en av våre ansatte på grunn av hudfarge rett og slett. Slik type oppførsel er uakseptabel, derfor anmeldte jeg saken til Fosen lensmannsdistrikt, sa Bolås den gang til Adressa.no.

60 dager i fengsel

I tillegg til de rasistiske ytringene dømmes 21-åringen også for å ha kjørt mens han har vært påvirket av rus, kjøring uten gyldig førerkort, bruk og oppbevaring av narkotika samt for å ha truet en butikkansatt i Trondheim med bank, i forbindelse med at han ikke fikk bytte en vare. Mannen må også betale en bot på 5000 kroner.

Del videre på sosiale medier: 

Kommentèr

Kommentarer

Comments are closed.