Vinteren 2015/2016 blir mild 

Tidligere i oktober, kunne Adresseavisen skrive at amerikanske Accuweather meldte en ekstrem kald vinter. De mente at vinteren i Nord-Europa og Sibir skulle bli ekstremt kald, å nyheten fikk spredt seg godt i sosiale medier. Kuldevarselet fikk derimot ingen støtte for dette hos andre værtjenester, hverken i Europa eller her hjemme i Norge.

Sjansen er nok større for at vi går inn i vintermånedene med temperaturer over det normale, igjen. Spesielt i Finnmark og store deler av Nord-Norge vil man merke at det er mye mildere enn man er vant til.

Gjør som 7164 andre: Følg Fosenværet på Facebook:

Uten begrunnelse

AccuWeathers kuldevarsel for Nord-Europa ser ubegrunnet ut. Sesongvarslene er ikke basert på når det kommer lavtrykk med storm, eller høytrykk som gir oss en kuldeperiode, men angir sannsynlighet for om områdene vil ligge over eller under normalen – samlet sett i løpet av en 3-måneders periode, sier Hans Olav Hygen, seksjonsleder for klimainformasjonen ved Meteorologisk institutt til Verdens Gang.

Les også: Verdens varmeste september noensinne

To milde varsler

Nå foreligger to andre ferske sesongvarsler for november, desember og januar, og disse to gir entydige milde signaler – slik de også gjorde for en måned siden:

Det europeiske værsenteret ECMWF – i Reading, London:

Viser klare signaler på en mild vinter i Europa, og det gjelder både i Middelhavet og i sentrale Europa, men også i Østersjøen og i Barentshavet – på Finnmarkskysten. Merk også at dette sesongvarslet har en stor, blå flekk ute i Nord-Atlanteren. Det betyr enorme havområdet med kjøligere havoverflate enn normalt. Og denne blå kalde flekken har ligget der siden sist vinter.

Følg Fosenværet på Snapchat! Legg til 'fosenveret', eller scan bildet!

Følg Fosenværet på Snapchat! Legg til ‘fosenveret’, eller scan bildet!

Amerikanske IRI – International Research Institute ved Columbia University, New York:

Antyder forsiktig en moderat mild vinter, klarest signal i Nord-Norge og på Nord-Vestlandet. Klart varmesignal i deler av Middelhavet, sterkt varmesignal på Island, Grønland og Færøyene. IRI er gjerne ansett for å ha større fokus på land- enn på havtemperaturer. Bruker årene 1981 til 2010 som normal-periode.

Del videre på sosiale medier: 

Kommentèr

Kommentarer

Comments are closed.