36
Personer smittet med Covid-19 på Fosen

Skrev strikket historie på Stadsbygd

Flere titalls mennesker hadde møtt opp i Stadsbygd kirke i Rissa tidligere i dag for å delta på den aller første strikkegudstjenesten i kirkas historie. Sokneprest Ingunn Aarseth Høivik kan fortelle at strikkegudstjenester har funnet sted tidligere, blant annet i Danmark. Men bare èn gang tidligere har en strikkegudstjeneste blitt holdt her i Norge. Da i Bømlo kirke.

Hele Ruts bok på fire kapitler ble lest opp under gudstjenesten, noe sokneprest Ingunn Aarseth Høivik mente var en flott bibelfortelling man kunne lytte til mens man strikket.

Aarseth Høivik innledet gudstjenesten med å fortelle noen ord om strikking. At det i dag var mer sett på som rekreasjon, å ikke arbeid i den forstand. For svært mange var det ikke aktuelt å gjøre noe slags håndarbeid på søndagene. I 2016 er det nok fortsatt noen som mener det samme, men det var allikevel flere mennesker tilstede på strikkegudstjeneste i Stadsbygd kirke sammenlignet med “vanlig” gudstjeneste.

Hør sokneprestens innledning til gudstjenesten: (lydklipp)

Vi tok en prat med sokneprest Aarseth Høivik etter strikkegudstjenesten

Synes du strikkegudstjenesten gikk greit? 

– Ja, det syns jeg at det gjorde! Det var jo et forferdelig føre, så jeg var litt spent på om det ville hindre folk i å komme hit.

Var det flere folk her enn det vanligvis pleier å være? 

– Ja, man kan vel si at det var flere enn det pleier å være på Stadsbygd på en “vanlig” søndag, ja.

Vil det bli flere strikkegudstjenester? 

– Vi må først evaluere, å snakke om det. Det er vel ingen grunn til å ikke gjenta det. Det er jo en fin vinteraktivitet.

Tror du de som ikke hadde med seg strikketøy kanskje er litt snurt? 

– Nei, jeg tror ikke det.

Følte du at du hadde mer fokus fra de fremmøtte i dag, enn ellers? 

– Vanskelig for meg å si. Men jeg følte jo at det var en sånn stemning som var veldig god.

Det var veldig mange damer her i dag, i forhold til menn. Har dere noen løsning på hvordan dere kan trekke flere mannfolk til kirka? 

– Nei, snekkergudstjeneste kanskje? Det blir nok litt bråk, men. Jeg har jo også hørt om kirker som har vist fotball på storskjerm, ler Høivik, før hun forteller at det er diskutert, men at det ikke ligger noen konkrete planer på bordet, enda.

Forstår at folk er uenige

_DSC0156

May-Elin Kvakland Tviberg, blant mange kjent som “garnbutikk-dama”, er glad for at strikking har fått innpass i kirka, å har de siste dagene hatt mange samtaler fra kunder i butikken som har vært både positive og negative til idèen.
– Når jeg satt i klokkerstolen, så tenkte jeg med meg selv at dette hadde ikke skjedd før. Det å “trampe inn” i det føles behagelig. Jeg vet også med meg selv at jeg følger med bedre når jeg har strikketøyet i hendene, men sett fra et historisk perspektiv, så kjenner jeg at dette er noe jeg har respekt for. Man skal ikke gjøre det når som helst og hvor som helst bare for å provosere, forteller Kvakland Tviberg.

Kort vei fra idè til handling

Randi Sollie Denstad, leder i Rissa Kirkelige Fellesråd kom med idèen om strikkegudstjeneste

– Vi ville finne ut hva vi skulle gjøre å om vi hadde noen idèer som kunne fenge litt, å som vi kunne være med å utvikle. Da hadde jeg hørt om strikkegudstjeneste fra et annet sted i landet, å tenkte at dette var spennende, forteller Sollie Denstad.

– Strikking er jo også veldig trendy for tiden. Ingunn reagerte jo litt spesielt akkurat da idèen kom opp, men veien fra tanke til handling var ikke lang, for på vårt neste møte var denne gudstjenesten satt opp. Det ser ut nå til at dette har blitt ganske vellykket. Jeg tror det er mange i kirka her i dag som ikke hadde vært her hvis det ikke hadde vært strikkegudstjeneste, å det er jeg veldig fornøyd med.

Har dere noen idèer for å trekke flere mannfolk til kirka? 

– Ja, det har vi også begynt å snakke litt om. Vi har ikke kommet til noe konkret akkurat enda. Både fotball og spikking har jo blitt nevnt, men det er på et veldig tynt idèstadium enda.

Tror du folk fulgte mer med på hva presten sa? 

– Ja, det tror jeg. Det er mange som sier det at de hører og tenker mer når de har et strikketøy i hendene. Det hadde vært veldig morsomt å prøvd dette i andre deler av kommunen også. Vi har jo mange kirker, men det blir evaluert først.

Følg Fosenavisa: Snapchat, Twitter og Instagram @fosenavisa

Del saken videre med venner på sosiale medier: 

Kommentèr

Kommentarer

Comments are closed.