36
Personer smittet med Covid-19 på Fosen

Dampedemonstrasjonen i Trondheim

Ønsker en dampende fremtid

Lea Nanna Bruus (26) og Lisbet Fjølstad (45) sto bak demonstrasjonen ved Tinghuset i Trondheim på lørdag, sammen med organisasjonen Norsk Dampselskap. Begge var både glade og stolte over at så mange hadde tatt turen til Trondheim denne dagen, å flere hadde reist i timesvis for å delta. Protestene til Norsk Dampselskap går ut på at Regjeringen vil regulere dampingen, å bruke e-sigaretten som en mal. Forskjellen er at med damping, så har pennen også en tank med juice, som man kan velge å fylle med nikotin hvis man ønsker.

Demonstrantene la ut denne meldingen i forkant av arrangementet i Trondheim:

Vi er IKKE enig i at såkalte “cigalikes” skal bli det eneste som er tilgjengelig for lovlig salg her til lands. Dette er utstyr som svært få av oss nåværende dampere har hatt noen nytte av. De fleste av oss bruker mer effektivt og påfyllbart utstyr som gir oss variasjoner og valgmuligheter.
Med EU’s Tobakksdirektiv (TPD) §20 vil denne valgfriheten vi kjenner i dag BLI BORTE! Nåværende påfyllbare tanksystemer vil bli borte, i tillegg til mange andre begrensninger.


Damp er ikke røyk! Damp er heller ikke tobakk eller medisin.
Vi håper så inderlig at Norge velger å bruke VETO-retten sin i denne saken – og heller lager egne lover og reler for damp/e-sig, gjerne utformet etter et visst samarbeid med damperne selv.


Fosenavisa telte i overkant av 50 mennesker utenfor Tinghuset i Trondheim sentrum, lørdag ettermiddag. Der var det flere dampere som hadde samlet seg for å demonstrere mot at myndighetene skal få regulert forbruket av damping. Også i Bergen, Oslo og Kristiansand var det demonstrasjoner for samme formål.

Flere titalls demonstranter samlet seg lørdag utenfor Tinghuset. Foto: Stian Tørstad

Flere titalls demonstranter samlet seg lørdag utenfor Tinghuset. Foto: Stian Tørstad

De aller fleste demonstrantene gikk med plakater. Foto: Stian Tørstad

De aller fleste demonstrantene gikk med plakater. Foto: Stian Tørstad

TV2 Nyhetene omtalte saken i sin nyhetssending, samme dag: 

Birger Kvam driver Dampoteket i Trondheim sentrum

En butikk som selger alt utstyret du trenger for å komme i gang med e-sigaretter og damping. Birger lever i dag av butikken. Han synes det er kjempebra at damperne står opp og protesterer mot elendig byråkrati.

I 2014 svarte ni av ti at de har hørt om elektroniske sigaretter (ssb.no). Like mange kvinner som menn, 15 prosent, sier at de har prøvd e-sigaretter selv.

Er det litt dumt at man er nødt til å protestere for en slik sak?

– Ja. Jeg synes rett og slett det er hårreisende at det finnes byråkrater i EU, som ikke vet hva damp er, å lager et regelverk som er umulig å gjennomføre. Slik det ser ut til å bli nå, så vil det bare bli utstyr som ingen vil bruke. Vi har leger og forskere i Norge som mener at norske helsemyndigheter bør omfavne dampen som det største røykesluttprosjektet noensinne. Nå lages det et regelverk som nærmest gjør at dampen blir regulert i hjel.

Cirka 50.000 nordmenn benytter en eller annen form for e-sigarett i 2015.

Hva er årsaken til at de lager et slikt regelverk?

– Det har jeg spurt meg selv om mange ganger. Den danske EU-parlamentikeren som kom med dette forslaget om å regulere damp, har jo også vært i styret i Nicorette. Det er jo store krefter inn i bildet som vil ha ting på sin måte. Men det er også tydelig at byråkratiet ikke har hørt på damperne selv da.

Birger Kvam (til høyre). Foto: Stian Tørstad

Birger Kvam (til høyre). Foto: Stian Tørstad

Hva må skje for at dette regelverket ikke skal tre i kraft?

– Da må jo myndighetene snu på flekken i så fall. De jo ikke godta alle direktiver fra EU. Det er jo blitt protestert før, blant annet angående Vinmonopolet. Det er vel bare å si “nei” til å innføre dette direktivet i Norge.

Ser du lyst på det?

– Akkurat nå så gjør jeg vel ikke det. Det er bra at folk protesterer her i dag, men spørsmålet er vel om vi blir hørt, da.

Dampoteket i Olav Tryggvassons gate 50. Foto: Dampoteket Trondheim

Dampoteket i Olav Tryggvassons gate 50. Foto: Dampoteket Trondheim

Hvis dere ikke blir hørt, er det en risiko for at folk går tilbake til tobakk? 

– Ja. Hvis reguleringen gjør produktene uforutmessig dyre, å lite brukervennlige, å folk ikke lengre får den effekten de ønsker, så tror jeg rett og slett at enkelte bare går tilbake til tobakken. Rett og slett fordi de ikke har noe alternativ. Det er tragisk.

Om lag 6 600 dødsfall i Norge kunne tilskrives røyking i 2010. I gjennomsnitt taper hver person som dør av røyking 11 leveår. Nær ​halvparten av storrøykerne er døde før 70-årsalderen.

– Helsedirektoratet

Mener du at uvitenhet er årsaken til at damp blir møtt med motstand?

– Ja. Å feil forskningsgrunnlag. Det har vært så mye fokus på popcorn-lunger å andre ting, som ikke stemmer. I England får du e-sigarett på blåresept, for å slutte å røyke. Jeg syns det er rart at det motarbeides så mye som det gjør her i Norge.

Lisbet Fjølstad (45) fra Verdal har nå vært røykfri i over 2 år

Hva er ditt forhold til damping? 

– Jeg oppdaget damping ved at ei venninne på Facebook var medlem i gruppen “Norsk Dampselskap”. Så da ble jeg nysgjerrig. Jeg hadde da prøvd å slutte med røyk ved å prøve tabletter, plaster, hypnose.. You name it. Helt i fra 1982, faktisk. Jeg hadde gitt opp at jeg skulle bli røykfri, å jeg hadde røyket i over 30 år. Når jeg prøvde dampen, gikk det lett.

I tillegg til å demonstrere, hadde de også loddsalg for anledningen, hvor det ble samlet inn 2.740,- som er øremerket til trivselstiltak ved Lungeavdelingen på St.Olavs Hospital.

Hvorfor er dampen så effektiv mot å slutte å røyke? 

– Det er fordi det simulerer røyken psykisk. Det er et godt alternativ, å det er billigere. Ikke minst er det veldig variabelt med utstyr og smaker.

Demonstrantene gikk i tog fra Torvet til Dampoteket i Olav Tryggvassons gate. Foto: Stian Tørstad

Demonstrantene gikk i tog fra Torvet til Dampoteket i Olav Tryggvassons gate. Foto: Stian Tørstad

Er det ufarlig å dampe? 

– Nei, å det er det vel heller ingen som sier. Men forskning viser at det er minst 95 til 99 prosent bedre å dampe enn å røyke. Det er bare å se hvor mange som dør årlig i Norge pga røyking.

Vi er absolutt i mot tobakksindustrien. Vi ønsker ikke å gi de en eneste krone til. Å heller ikke helsa vår. Vi er heldigvis mange som har byttet fra røyk til damp for lenge siden, å vi klarer oss uten. Jeg har vært nikotinfri siden våren 2014, etter ca et halvt år med damping.

Lisbeth Fjølstad og Lea Nanna Bruus. Foto: Stian Tørstad

Lisbet Fjølstad og Lea Nanna Bruus. Foto: Stian Tørstad

Følg Fosenavisa på Facebook: Trykk her, eller feltet nedenfor

De som ikke damper, vil du anbefale de å begynne med det?

– Jeg tror egentlig at det ikke har stor innvirkning på helsa for de som ikke røyker fra før. Men alle som kommer inn på facebookgruppa til Norsk Dampselskap, å aldri har hverken røyka eller snust, de fraråder vi også å begynne å dampe.

På denne linken kan du lese dampernes egne erfaringer. 

Det er mye snakk om at ungdommer blir rekruttert inn i det man kaller en livslang nikotinavhengighet, men jeg vil absolutt påstå at det er bedre å teste ut dampen, istedenfor å bli hekta på røyk. Det er ingen undersøkelser som viser det, men vi er veldig mange som har erfart at det å redusere nikotinstyrken under dampingen er null problem.

I røyken er det tjæra, og de mange gift- og tilsetningsstoffer som er farlige for kroppen. Damping er noe helt annet, avslutter Fjølstad.

Del videre med venner på sosiale medier: 

Kommentèr

Kommentarer

Comments are closed.