Mener de har tapt tusenvis av kroner

Fosenavisa har den siste tiden vært i kontakt med flere titalls mennesker som har blitt forespurt om, og som også har blitt deltakende i det de mener er et pyramidespill. På Fosen er blant annet en mann i 40-årene mildt sagt forbannet etter at han har solgt bilen og refinansiert boliglånet for å kunne investere i det omstridte nettverket Lyconet.

Selskapet er under stadig granskning av Lotteritilsynet. Markedsførere i Lyconet har ofte fortalt til personer at både Lyoness og Lyconet er godkjent av Lotteritilsynet. Lotteritilsynet skriver at det er direkte feil og villedende å si at selskapet er godkjent av dem.

Fosenavisa kommer til å publisere en serie artikler fremover hvor vi går inn i flere svindelsaker. Følg oss på Facebook for å få oppdateringer: 

– Pyramidespillet presenterer seg under navnet “Lyconet”. Et navn som oppsto etter at selskapet Lyoness ble gransket for ulovlig pyramidespill, forteller “Martin”, som ønsker å være anonym i avisa for egen sikkerhet.

Martin meldte seg inn som markedsfører i Lyconet våren 2017. Flere tusen kroner fattigere og med ødelagte vennskap tar han kontakt med Fosenavisa i august for å fortelle sin historie.

– Jeg går ikke ut med dette for å bli hengt ut og latterliggjort. Jeg vet at valget jeg gjorde, ved å bli medlem i Lyoness/Lyconet, var et valg jeg gjorde på et tidspunkt hvor jeg var sårbar og trengte noe å bruke tiden min på. Følte jeg hadde kontroll da jeg var inne, men når jeg nå ser hva som foregikk, ofte bak lukkede dører, er jeg glad for å være “ute av dansen”.

Du gikk “all in” i dette selskapet? 

– Ja. Jeg ble skikkelig tent på mange av idéene som ble presentert. Jeg følte vel egentlig at jeg bare måtte si ja, selv om det så klart ringte noen bjeller om at dette kunne være svindel. I ettertid ser jeg nok at jeg var litt naiv.

Hvor mye har du investert? 

– Mer enn jeg hadde råd til, å ikke minst mer enn jeg noen gang kommer til å tjene tilbake på Lyconet. Det er snakk om rundt 10-15.000. Det ble også en del reising inn til Trondheim. Jobben min her på Fosen ble nedprioritert over en lengre periode. Det samme ble søvn. Jeg følte jeg måtte være “pålogga” til alle døgnets tider for å oppnå så mye som mulig.

Når merket du at det var ugler i mosen? 

– Det kom vel litt om litt. Jeg begynte å se litt rundt på Internett, forhøre meg med venner og lese en del utenlandske artikler. Blant annet er det blitt veldig promotert her i Norge at Lyoness har et samarbeid med Elkjøp. Jeg sendte de en melding på Facebook bare for å høre hvordan dette fungerte. Svaret jeg fikk, gjorde meg ekstremt usikker, forteller Martin.

“Vi har ikke noe samarbeid med Lyoness slik at dere har noen form for goder hos oss”, var meldingen jeg fikk, forteller Martin og viser Fosenavisas journalist meldingen fra Facebook.

Illustrasjonsbilde. Foto: Joakim Mangen/Elkjøp

Da Fosenavisa tok kontakt med Elkjøp Norge, for å høre om hvilken forbindelse det eventuelt kunne være mellom Elkjøp og Lyconet/Lyoness, fikk vi dette svaret:

– Vi har ikke noe samarbeid med Lyoness slik at de har noen form for goder hos oss, men slik vi har forstått det kan de som Lyoness-medlemmer spare opp poeng og ta de ut som gavekort fra Elkjøp. Dette gjøres ikke via oss, så anbefaler deg å høre med Lyoness direkte hvordan dette gjøres i praksis.

Hvilke tanker gjorde du deg da du fikk dette svaret?

– Jeg tenkte jo kanskje at det var noe jeg hadde misforstått. Jeg spurte mentoren min i Lyoness (vedkommende over Martin i pyramiden, journ. anm) om hvorfor jeg fikk denne responsen fra Elkjøp, men det fikk jeg ikke noe svar på.

Selskapets konsept er bygget rundt et gratis fordelskort hvor medlemmene mottar kontantkompensasjon og shopping-poeng for sine kjøp. I tillegg vil medlemmet som distribuerte medlemskortet få en liten provisjon. Lyoness hevder å ha avtaler med en rekke butikkjeder i et stort antall land, men i flere tilfeller er dette blitt avkreftet av selskapene som er oppført som partnere.

Har du opplevd flere ting som “skurrer” i forhold til Lyoness?

– Ja, en god del, faktisk. Blant annet ble det snakket veldig mye om at Lyoness har et samarbeid med den østerrikske fotballklubben Rapid Wien. Flere jeg har pratet med hadde fått et tydelig inntrykk av at alle spillerne på dette laget hadde Lyoness-logoen på drakten, men det viste seg å bare være èn spiller på laget som var sponset tidligere.


Etter det Fosenavisa kjenner til, er det slik at Rapid Wien-spiller Steffen Hofmann har, eller hadde en individuell avtale med Lyoness. Regelverket gjør det også slik at han med rette kan bruke en annen sponsor på drakten, sammenlignet med lagkameratene.

Hofmann har hatt individuelle avtaler også tidligere. Blant annet Orange.

Les også: Roar frykter han har hatt et pyramide-selskap på døren

Følte seg presset

Martin forteller videre til Fosenavisa at han ved flere anledninger følte seg presset til å bli med som markedsfører. Etter at han var på sitt første møte, begynte meldingene å tikke inn på mobilen:

“Heisann! Ka du syns om prosjektet? Æ tenke at vi avtale et nytt tidspunkt for et nytt møte, sånn at du får gått gjennom det en gang til”.

“Bare spør om du har spørsmål ja”

“Prøve å ring dæ, e du hjæm?”

“Har du tia imorra?”

Martin forteller at presset bare ble større og større. Vedkommende som sendte han meldinger var også en god kompis. De har nå mistet kontakten.

– Hvis det er noen som har engasjert seg, eller vurderer å engasjere seg i Lyoness/Lyconet, så er mitt råd å komme seg unna. Dette burde man holde seg helvetes langt unna, avslutter Martin.

Ikke godkjent av Lotteritilsynet

Lotteritilsynet skrev senest 6. oktober 2017 i et brev adressert til Lyoness og Lyoness Norway hvor de ber Lyoness og representanter for selskapet om umiddelbart å slutte å informere publikum om at selskapet er godkjent av Lotteritilsynet. Dette er direkte feil og derfor villedende, skriver Lotteritilsynet i et åpent brev. 

Lyoness har frist for å fremlegge dokumentasjon til 3. november 2017. Dersom dokumentasjonsplikten ikke blir oppfylt, vil dette være en indikasjon på at det foreligger et ulovlig pyramidelignende omsetningssystem, står det i brevet.

Fosenavisa kommer til å publisere flere saker rundt samme tema de kommende ukene. Følg gjerne Fosenavisa på Facebook for å holde deg oppdatert.

—-

Les også: Saksøkt av hundrevis og dømt til å betale tilbake (Bergensavisen)

Les også: Omstridt nettverk selger andeler i skyer

Har du tips i saken? Send mail: redaksjonen@fosenavisa.no 

Del videre med venner: 

Comments are closed.