Sofie Sæther (14) dro mandag ettermiddag til frisøren i Rissa for å klippe av seg nesten alt håret, for å kunne donere det bort til personer som av årsaker ikke har hår på hodet, men ønsker det. Idèen kom etter at nevøen fikk kreft, noe som naturlig nok gikk sterkt innpå Sofie. Nevøen, som hadde blitt 3 år i slutten av mai i år, måtte til slutt gi tapt for sykdommen i mars 2017. Et utfall som forsterket Sofies ønske om å klippe vekk alt håret.

Så langt var håret til Sofie i helgen da hun konfirmerte seg. Foto: Kari-Anne Toth

Når bestemte du deg for å donere bort håret? 

– Jeg har hatt lyst til å donere det bort lenge, men jeg måtte vente til jeg var konfirmert før jeg fikk lov til å klippe det. Det som gjorde at jeg ville donere bort håret, er at nevøen min fikk kreft. Etter at jeg leste om det å donere bort hår, ble jeg veldig sikker på at det var noe jeg ville gjøre.

Etter Sofies ønske fikk hennes storesøster Kamilla lov å klippe den første bunten

Tror du det kan inspirere andre til å gjøre det samme? 

– Jeg tror kanskje det. Det viser jo veldig tydelig hva som er gjort, i tillegg så er det ikke noe farlig med å klippe håret for en god sak.

Hva sier andre folk til deg når de hører hva du har bestemt deg for?

– De aller fleste vennene mine har visst om at jeg vil donere bort håret mitt lenge. Når de fikk høre om det, så sa de at det var veldig tøft gjort å gjøre det. Det har også vært noen som har sagt at jeg kommer til å angre om jeg klipper det, men det bryr jeg meg ikke noe om.

Følg Fosenavisa på Facebook – Fosens eneste gratis avis

Slik ble resultatet etter Sofie var ferdig.

Hvem er det som tar i mot håret og hvordan er prosessen videre frem til noen kan bruke det? 

– Man må til en frisør som klipper det av i flere bunter. Jeg valgte å dra til Rissa Frisørteam på Kuben, hvor frisør Camilla Jonassen hjalp meg med å klippe håret riktig. Håret legges så i poser, hvor det skal leveres til Apollo Hårsenter i Trondheim.

Her ligger håret på et av bordene i Kubens lokaler. Foto: Privat

Slik er prosessen etter man har vært hos frisøren:

Nytt donorhår blir registrert, sortert og kvalitetskontrollert av en hårspesialist. Det blir oppbevart hos Apollo Hårsenter til de finner en passende donorkandidat. Det gjøres en vurdering av den aktuelle kunden og hennes/hans behov for å sikre at vi de finner en kandidat som virkelig trenger håret.

Når rett mottaker er funnet blir det tatt mål av kundens hode og et spesialskjema fylles ut før donorhåret sendes med mal og skjema til en av våre fabrikker for knytting. Etter cirka to måneder får vi håret tilbake klart til å festes på kunden.

Del videre med venner: 

Comments are closed.