36
Personer smittet med Covid-19 på Fosen

Passerte hest og rytter i 80 km/t med 50 cm avstand

Fosenavisa kjenner til at flere personer på Fosen med hest ofte opplever at bilistene kjører uansvarlig. Høy fart, liten avstand og generelt lite hensyn til de firbente langs veien er noe som går igjen.

Den 6. februar 2017 var Susann Ervik ute og kjørte med hesten. På tur ned en bakke mot Ørland Hovedflystasjon oppdager hun at det ligger to traktorer og to biler bak. De to traktorene og de to bilene som kjørte først var eksemplariske i sine forbikjøringer.

Så kom Fosna-Folket sin bil i 80 km/t

– Han kom så fort at jeg rakk nesten ikke å høre det før bilen var passert. Det kom ingen biler i mot heller, men allikevel valgte personen som kjørte å ha en halv meter med klaring mellom bilen og hesten – i 80 km/t.

Susann forteller til Fosenavisa at vedkommende som kjørte bilen skal være glad for at hesten er rutinert. Når man kjører forbi en hest, skal farten helst være 15-20 km/t, maks 25 km/t. Avstanden mellom kjøretøy og hest skal være minst 2 meter. Når man har kjørt rolig forbi, og kommer seg foran hesten, skal man rolig sette opp farten igjen.

Bilde: hestitrafikken.no

Susann fikk omsider respons fra Fosna-Folket etter å ha skrevet et innlegg på Facebook-siden deres. Fosna-Folket svarer at de bør være ekstra varsomme siden de skriver om trafikknyheter. Det står ikke hvem som har svart på meldingen.

Hei Susann Ervik. Jeg beklager på vegne av avisa dersom det var en Fosna-Folket-bil som passerte deg slik du beskriver. Som avis skriver vi om andre som får fartsbøter og som mister lappen. Da bør vi være ekstra gode forbilder i trafikken. Jeg skal undersøke saken.

Fosna-Folkets svar til Susann Ervik.

Slik skal en forbikjøring utføres: 

Følg Fosenavisa på Facebook – Fosens eneste gratis avis

Fosenavisa har pratet med flere faglærte innenfor hestefaget som har liten forståelse for at folk velger å ignorere trafikkreglene.

– Som dette tilfellet på Ørland viser det bare at bilisten ikke er moden nok til å ha førerkort. Det virker ikke som om vedkommende som kjørte bilen forstår konsekvensene, eller at han/hun er klar over hvilken risiko man utsetter hest, rytter og seg selv for. Det kan ikke være særlig gøy å få 500 kilo med hest i frontruta.

Hest reagerer på instinkt ved å komme seg unna faren, i verste fall kan den angripe/løpe imot det som skremmer den. Ved flere ulykker som involverer hest, har hesten ofte slengt seg over mot bilen – ikke fra.

I følge nettstedet hestitrafikken.no er det ikke uvanlig at hester kan bli stresset av kjøretøy. Iblant er det noe utenfor kjørebanen som gjør at de blir skremt, en plastpose som fyker, en rulleskiløper, en fugl eller bare en mørk, stor stein som dukker opp i deres synsfelt. Dette kan være vanskelig å forutse for rytteren eller kusken.

Hvordan kjører du når du ser en elg i veibanen? En hest veier omtrent det samme som en elg, og kan være lettskremt. Kollisjon med hest kan gjøre stor skade på både bil, hest og mennesker. Møt hesten som om den var en elg!
Hestitrafikken.no
PS: Slik ser signalene ut som rytteren gir i trafikken: 
Del videre med venner: 

Kommentèr

Kommentarer

Comments are closed.