Appen “Jodel” er nå stengt i Levanger

På grunn av sjikane og nettmobbing har Jodel Team Norge valgt å stenge den omstridte appen for bruk i Levanger, skriver Trønder-Avisa.

Mye tyder på at stengningen er midlertidig, siden Jodel lover å komme tilbake med en oppdatering ved et senere tidspunkt.

I kjølvannet av Jodel-episodene i Levanger, på Østlandet og i Nord-Norge, velger FA å ta en liten gjennomgang av det sosiale mediet som per dags dato har aktive brukere over hele Fosenhalvøya.

Vi fikk flere fosninger til å rulle gjennom Jodel-feeden, å se etter meldinger som ikke burde vært der. Av de mest upassende, var det denne meldingen fra Rissa om leksværingene som skilte seg ut.

Skjermdump fra Jodel

Skjermdump fra Jodel i Rissa. 

Flere av de mest alvorlige meldingene blant jodel-brukere på Fosen blir nedstemt av brukerne selv, slik at meldingen forsvinner fra appen, men av og til kommer det inn meldinger som ofte blir liggende over lengre tid, å som er støtende for enkelte.

Det er ofte på mindre steder, hvor alle kjenner alle at Jodel får inn de verste meldingene. Allikevel er det også mye humor blant “jodlerne”. I Åfjord har det vært svært lite mobbing via appen, i følge personer FA har vært i kontakt med. Vi får tilsendt denne skjermdumpen fra Jodel i Åfjord:

Skjermdump fra Jodel i Åfjord

Skjermdump fra Jodel i Åfjord

Men hva er egentlig Jodel?

Er det trygt å la de yngre få laste ned appen? 

Nei. Appen har 17-års aldersgrense, å det er ved flere anledninger dukket opp meldinger som ikke bør leses eller tolkes av yngre barn. Allikevel er appen populær også av brukere under 17 år.

Er man helt anonym i appen? 

I utgangspunktet, ja. Du har ingen profil, å det kreves ingen registrering. Alt du trenger å gjøre, er å laste ned appen. Skulle du derimot skrive noe som ikke er greit, det vil si trusler, mobbe eller henge ut andre, er det veldig fort gjort for både Jodel og politiet å finne ut hvem du er. I appen kan du se meldinger som er sendt “nær” og “veldig nært”. Dette kan oversettes til henholdsvis ti og fem kilometer unna deg, sånn ca.

Hvordan får man karma i Jodel? 

Oppe til høyre i appen din kan du se hvor mye karma du har. Dette er et slags poengsystem, som heller ikke betyr noe. Hvert plusspoeng en annen bruker gir deg, sikrer deg +10 i karma. Hvis du gir noen andre pluss- eller minus-poeng, får du +/- 2 i karma.

Folk som leser jodelen din kan gi deg plusspoeng eller minuspoeng, og kan også kommentere. Hvis en jodel får fem minuspoeng, vil den ikke lengre vises i feeden. Dette er tenkt som en slags selvjustis fra Jodels side. Brukere på Fosen har foreløpig vært flinke til å “downvote” meldinger som ikke hører hjemme offentlig.


Helt på tampen, vil Fosenavisa komme med en oppfordring til dere på Jodel: Spre kjærlighet

Del saken videre med venner på sosiale medier: 

Comments are closed.