36
Personer smittet med Covid-19 på Fosen

Norskamerikanske Kate Mills (34) har slekt fra Bergsaune i Rissa

To read the article in English, press here. 

Norskamerikanske Kate Mills (34) er blant årets deltakere i TV-programmet Alt for Norge, hvor hun skal konkurrere mot 11 andre om å få møte sin norske slekt. Kate bor i Bellingham i Washington, nordvest i USA, men har sine røtter fra Bergsaune i Rissa. Begge oldeforeldrene hennes, på morens side av slekta, vokste opp i Rissa.

13770498_1820668371496820_4137495238793274158_nHvorfor er du så nysgjerrig på slektningene dine i Rissa?

– Etter at jeg mistet moren min som 9-åring, har jeg blitt trukket mot det å vite mer om hvor jeg kommer fra. Jeg fikk aldri sjansen til å lære av henne, så som voksen har jeg gjort en del research på familien og lært så mye som mulig om Norge på egen hånd slik at jeg kan fortelle døtrene mine om hvor vi opprinnelig kommer fra.

– Jeg fikk en gammel, norsk bibel fra 1904 som tilhørte min oldefar Bernt August Johansen Bergsaune. For ca to år siden, fant jeg et avisutklipp inne i den, fra mine oldeforeldres bryllupsdag. Etter at jeg prøvde å oversette hva som sto i avisen på Google Translate (oversettelsesprogram på nett, journ. anm.) fant jeg ut at han var fra Rissa i Sør-Trøndelag og hun (oldemoren) var fra Drammen.

Funfact: Paris Hilton, Marilyn Monroe, Iggy Pop, Lance Armstrong og Priscilla Presley er noen av de mest kjente norskamerikanerne per dags dato.

Norskamerikanerne i "Alt for Norge"

Norskamerikanerne i “Alt for Norge”

– Når jeg prøvde å finne informasjon om oldefar, fant jeg ikke så mye. Han hadde endret navnet sitt til Bernt Aune etter at han immigrerte til USA. I etterkant har jeg jo fått vite at “Alt for Norge” har funnet ut at jeg har slektninger fra min oldefars side i Rissa, noe jeg er utrolig takknemlig for.

Gjør som stadig flere: Følg Fosenavisa på Facebook (link)

14009933_1827745047455819_1721265440_n

Kates oldeforeldre, på morens side av slekten, bodde i Rissa. Kates oldefar Bernt Aune (Bernt August Johansen Bergsaune) var sønn av Johan Jakobsen og Johanna Johansdatter som bodde på Bergsaune Gård i Rissa.

Kate hadde aldri vært i Norge før, før hun ble med i “Alt for Norge”. Hennes eneste utenlandsreise var for 10 år siden, da hun og ektemannen, Dan, var på bryllupsreise i Mexico

– Jeg elsket å være i Norge og savner det veldig! Jeg og mannen min, Dan, håper å få tatt turen tilbake til Norge neste vår eller sommer. Da går turen definitivt til Rissa!

På TV til høsten

Alt for Norge kommer på TVNorge til høsten. Dato er foreløpig ikke fastsatt. I serien konkurrerer en gruppe norskamerikanere om hvem som er “mest norsk” ved hjelp av forskjellige oppgaver med norsk tilsnitt. Vinneren av konkurransen får i siste program møte noen av sine norske slektninger i et slektstevne.

Du kan følge Kate’s Facebookside ved å trykke her.

Del videre med venner på sosiale medier: 

Kommentèr

Kommentarer

Comments are closed.