36
Personer smittet med Covid-19 på Fosen

Flere brudd på Dyrevelferdsloven

Museet Kystens Arv inviterte sammen med 9. klasse på Stadsbygd skole til julemarked, helga 8-10. desember. Lørdag 9. desember var det tradisjonen tro klart for griseslakting ved utløpet til Prestelva. En tradisjon som i følge slakter Ola Leinsli har vært gjennomført på julemarkedet i 15 år.

Arkivbilde fra griseslaktinga på Stadsbygd

Flere samlet seg rundt området hvor slaktinga skulle foregå. Flere sto med mobiltelefoner og kamera for å filme og fotografere. Det gjorde også Fosenavisa, som valgte å direktesende den offentlige slaktinga av gris på Facebook, noe som er ganske vanlig. Så kom reaksjonene på slaktinga. Lokalavisa Fosna-Folket skrev også i etterkant at slaktinga gikk galt.

Her er et utvalg:
PS: Enkelte av meldingene er oversatt fra dialekt til bokmål.

“Kommer fra gård selv å vært med på slaktning mange ganger.. Men ALDRI har jeg sett noe så ille før.”

“Dette synes jeg ikke skal fortsette. Slakting skal ikke være til forlystelse. Det skal være en rolig stemning så dyret blir utsatt for minst mulig stress. Jeg synes det er forferdelig”

“I alle dager…Det der var da skikkelig stygt og tragisk å se. Ikke i nærheten av dette når vi slaktet nei”

“Har vært med på mye slakting, men aldri sett maken! Dette ser mer ut som dyreplageri! Og hvem har grisen liggende i søla sånn da?!”

“Verste slaktingen jeg har sett. Også står det barn å ser på”

“Dette må være steinalderslakting, dyret skal avlives på en human måte. Denne grisen måtte vel knapt nok være svimeslått, og blør ihjel etter stikking. Jo jeg vet hva jeg snakker om har vært med på mange slaktinger, men aldri har dette skjedd. Trodde halalslakting ikke var tillatt i Norge. Stygg sak!”.

Her kan du se videoen fra griseslaktinga:

OBS: Videoen kan virke støtende på enkelte.

Slaktinga burde aldri vært gjennomført

Fosenavisa har pratet med Bondelaget, Dyrebeskyttelsen Norge, Mattilsynet, Museet Kystens Arv, slakteren av grisen, og flere fremmøtte ved julemarkedet i tillegg til personer i kommunen med erfaring innenfor slakting. Konklusjonen er klar og tydelig: Det som skjedde under griseslaktinga på Stadsbygd burde aldri skjedd.

I Dyrevelferdsloven paragraf 12 punkt 2 står det:

“Dyr som eies eller på annen måte holdes i menneskelig varetekt, skal bedøves før avliving. Bedøvingsmetoden skal gi bevissthetstap, og dyret skal være bevisstløst fra før avlivingen påbegynnes og til døden inntrer. Krav om bedøving før avliving gjelder ikke hvis dyret avlives med en metode som gir umiddelbart bevissthetstap. Etter at avliving er utført, skal det påses at dyret er dødt.”

Mattilsynet påpeker lovbrudd

Fosenavisa viser frem videoen til Marit Landsem ved Mattilsynet.

Hva tenker du om denne videoen?

– Den bevegde ganske mye på seg ja.

Er det noen grunner til at den får så kraftige kramper?

– Det er jo mulig at de har truffet skeivt med boltepistolen. At den ikke ble helt bedøvd.

Slakteren av grisen, Ola Leinsli forteller at det var blankis på stedet der hvor grisen ble slaktet, å at han som skulle hjelpe med å holde grisen nede sklei på isen og mistet taket.

Er det forsvarlig å slakte dyret på blankis?

– Det må man jo kanskje vurdere litt etter hvordan grisen står også. Grisen kommer jo til å bevege seg, å man skal jo ikke skyte før man føler man har kontroll. Jeg ser ingen som sklir, forteller Landsem.

I Dyrevelferdsloven paragraf 12 punkt 4 står det:

“Avliving av dyr skal ikke skje som et selvstendig underholdnings- eller konkurranseelement.”

Er griseslakting på julemarked underholdning?

– Dette er selvsagt noe man kan diskutere. Det er jo forholdsvis vanlig med griseslakting på julemarked. Mattilsynet har ikke stoppet lignende arrangement tidligere, forteller Landsem og nevner blant annet griseslaktinga på Stiklestad som en kjent tradisjon.

Grisen ble sparket og dratt etter ørene frem til der hvor den skulle slaktes. Hvordan reagerer du på det?

– Det er jo ikke lov. Man skal ikke dra i ørene til en gris, avslutter Landsem.

Dyrebeskyttelsen er heller ikke fornøyd

Birgitte Fineid i Dyrebeskyttelsen Norge stiller seg spørsmålet om dette er ren underholdning eller om man kan vektlegge det som noe annet.

– Hvilken tolkning legger man i underholdning i dette tilfellet? Er det nødvendig å avlive dyret akkurat der å da, eller kunne man gjort det på en annen måte, spør Fineid.

– Å ha avliving som en form for underholdning på et julemarked er ikke akkurat å anbefale ut i fra vårt ståsted. Jeg tenker at dette her er et innslag med underholdning å det er vel ikke helt på dyrets premisser.

– Generelt ut i fra hvordan Dyrebeskyttelsen Norge jobber, så står det blant annet i dyrevelferdsloven at avliving av dyr skal ikke skje som et selvstendig underholdnings- eller konkurranseelement. Jeg tenker at når du tar grisen med ut på et julemarked, det er masse mennesker som står rundt, det blir en stressende situasjon for grisen og de som skal ordne dette her, vil det ikke føre til god dyrevelferd.. Det er ikke ideelt å ha en rekke mennesker stående rundt som snakker, roper og lager mye stress. Alt dette er veldig stressende, å det er jo ikke god dyrevelferd i utgangspunktet.

Slakterne fikk beskjed av arrangøren om at grisen ikke skulle bli avlivet foran publikum, men det motsatte skjedde. Tok slakterne riktig valg?

– Hvis du får et dyr som er avlivet i roligere forhold, så ville dyret sluppet alt bråket, menneskene og alt det som skjedde rundt. Dersom arrangørene ønsker å vise hvor kjøtt kommer fra, hadde vært mye bedre å avlive dyret et annet sted enn foran alle disse menneskene. Dyrevelferdsmessig så hadde det vært en mye bedre løsning, å at man da allikevel kunne fått vist frem hvordan grisen blir til kjøtt. For dyrets del hadde det vært en mye bedre løsning.

I Dyrevelferdsloven paragraf 26 under Trening, fremvisning, underholdning og konkurranser, står det: 

Den som trener dyr og den som bruker dyr til fremvisning, underholdning og konkurranser samt arrangør for slike aktiviteter, skal påse at dyr: C) Ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger.

Grisen ble sparket og dratt etter ørene frem til der hvor den skulle slaktes. Hvordan reagerer du på det?

– Griser er som oss. De kjenner også frykt og smerte. Det bør være mulig å forflytte dyr uten å måtte påføre de smerte. Men alt dette går på det som nevnt tidligere, med forflytning av dyr. Du skal gjerne ha de på en henger, de skal til et annet sted hvor de aldri har vært å de skal forholde seg til alt dette. Nok en gang, dette er ikke greit med tanke på dyrevelferd. Det beste for grisen hadde jo vært å få slippe hele dette showet, forteller Fineid og legger til:

– Man bør kanskje vurdere om dette er noe man skal gjenta neste år. Er det sånn at denne grisen blir utsatt for unødige påkjenninger og belastninger, så er det ikke forsvarlig å gjøre det, avslutter Fineid i Dyrebeskyttelsen Norge.

Arkivbilde fra griseslaktinga på Stadsbygd

Ønsker bedre kvalitetssikring

Leder i Sør-Trøndelag Bondelag Kari Åker forteller at det er vanskelig å vite hva som skjer akkurat når slakterne tok livet av grisen, da dette ikke er med på videoen.

– Akkurat hvorfor det ble sånn, det vet vi ikke. Men det skal jo ikke bli slik som dette, det vet vi stort sett alle som har holdt på med slakting. Det blir jo litt sprelling, det må man regne med, men vi vet ikke hva som har skjedd før videoen begynner.

Uten å spekulere for mye i hva som har skjedd, er Åker klar på at dette ikke var naturlig mye sprelling.

– Vi skal prate med arrangørene for å kvalitetssikre dette til neste gang. Vi kan ikke ha slike episoder igjen, forteller Åker og legger til at det ikke var godt nok denne gang.

Hun er også veldig klar på at tanken er kjempegod, å at det er bra at folk får se hvordan slakting foregår.

På spørsmål om griseslaktinga faller under underholdnings-kategorien, svarer Åker at det nok ikke var tenkt som underholdning, men at det til neste runde kanskje kan være en idé å avlive grisen først, avslutter Åker.

Arrangøren legger seg flat

– Vi i museet har ikke forholdt oss til slakterne, men har satt som en tydelig forutsetning at grisen ikke skulle bli avlivet foran publikum, fortalte museumsdirektør Magnus Skoglund til F-F etter slaktingen.

– Vi legger oss langflate og beklager på det sterkeste. Jeg har selv sett en video av hendelsen og reagerer på samme måte som mange i kommentarfeltet. Dette var ikke greit, sier museumsdirektøren.

Burde avlives på forhånd

Fosenavisa har vært i kontakt med 15 personer bosatt i Rissa og Leksvik kommuner som har drevet med slakting. Av disse 15, mener 13 at slakting av gris på Stadsbygd er en fin tradisjon, men at den burde vært avlivet på forhånd, slik også slakterne fikk beskjed om fra arrangøren.

En mann blant de 15 som Fosenavisa tok kontakt med, forteller at avliving av griser aldri har vært noe pent syn. Han er oppvokst med slakt og har drevet flere år med slakting i voksen alder.

– Fra “gammeldagan” så husker jeg at vi barna ikke fikk se på avlivingen av gris eller dyr generelt før vi ble konfirmert. Gjerne venta de også enda litt. Det var nettopp på grunn av at det kunne bli slik som på Stadsbygd denne lørdagen. Det er ikke noe pent syn, å heller ikke noe som barn, eller voksne for den saks skyld trenger å se. Det ser utrolig fælt ut, å det er med slakting som med alt annet. Uhell kan forekomme. Da bør man ta sine forholdsregler. Dette vet man godt dersom man har drevet en stund med slakting.

Det som skjedde på julemarkedet, var det et uhell? 

– Ja. Er ingen tvil om det. Jeg håper ikke folk tror at det er slik slakting foregår. Slakteren burde heller lagt kortene på bordet fremfor å forsvare en slakting han neppe er særlig stolt av.

Folk forstår ikke hva griseslakting er

Slakteren Ola Leinsli mener videoen bør fjernes fra Internett, da han mener folk ikke forstår hvordan slakting foregår. Det er også derfor det har kommet så mange negative kommentarer.

Leinsli legger til at det ikke er lov å filme på offentlig plass.

– Det burde blitt spurt om å lov til å filme, forteller han.

Men filming av griseslakting er jo ikke noe nytt. Er det ikke lov å filme offentlig? 

– Nei, nei, nei.

Leinsli forteller videre at han er opptatt av at man skal få se hvordan gris blir slaktet, å at tradisjonen med griseslakting på julemarkedet vil fortsette.

Etter flere rapporteringer av personangrep har Fosenavisa valgt å stenge kommentarfeltet både på nettavisen og Facebook. 

Gjør som over 8000: Følg oss på Facebook

Del videre med venner: 

Comments are closed.