31
Personer smittet med Covid-19 på Fosen

Byen på fjorden

  • Fram
  • Innbyggertall: Ca 2000
Ei øy med plass til 2000 innbyggere og forskningssenter midt i Trondheimsfjorden kan være framtiden. Det mener iallefall noen studenter ved NTNU i Trondheim, som foreslår at den planlagte byen plasseres midt mellom Flakk og Rørvik ute på Trondheimsfjorden, selvsagt i tilknytning til Trondheimsfjordbrua/Fosenbrua.
Det var universitetslektor ved NTNU, Jomar Tørset som kom med innspill til noen studenter om å se på mulighetene for å skape en flytende by på Trondheimsfjorden. Det var Fosna-Folket som først omtalte saken.

Studentene har foreslått at det skal brukes store flytende betongmoduler som kan kobles sammen og har lik geometri for å bygge fundamentet av fjordbyen som de har kalt “Fram – en moderne ekspedisjon”.

Illustrasjonen nedenfor er hentet fra en annet prosjekt: 

Bilde: Gabriel Scheare, Luke & Lourdes Crowley, and Patrick White/ Roark 3D/ The Seasteading Institute

Studentene påpeker at bruk av betongkonstruksjoner er velkjent og utprøvd flere steder i Europa. Betongelementene kan forankres i havbunnen med sugeanker, på samme måte som de ofte bruker offshore.

Studentene ser for seg at marinebyen kan bosette både single, barnefamilier, eldre og studenter i ulike typer leiligheter og hus.

Det er studenter fra Ingeniørfaglig systemtenkning på NTNU som har sett på muligheten for å bygge en by på fjorden. Johanne Rystad, Kåre Reitan, Camilla Kristiansen og Tomas Svingen Larsen står bak prosjektet.

 

Miljø

Den nye byen vil selvsagt være en klimavennlig by. Byen bør kunne produsere mesteparten av energien på egen hånd. Vindmøller, solcellepanel og bølgeenergi er alle gode alternativer til fornybar energi.

Uten bil og vei

Det er også tenkt at det skal være butikker på øya. Klesbutikker og næringsvirksomhet generelt. Skole, jobb og andre tilbud må man over til fastlandet for. Enten Fosen eller Trondheim.

Transporten vil skje med rutebåt som transportmiddel til og fra øya. Det er heller ikke tiltenkt at øya skal kobles til Fosenbrua med vei, med unntak av en tilkobling til der de skal skive med vind- og bølgeforskning.

Du kan følge utviklingen ved å følge Byen på Trondheimsfjorden på Facebook (lenke) 

Del videre med venner: 

Kommentèr

Kommentarer

Comments are closed.