Tall fra Verdensbanken viser at mens 75 prosent av verdens befolkning har tilgang til mobiltelefon, har kun 64 prosent tilgang til toalettfasiliteter. Dette betyr at over en milliard mennesker gjør fra seg utendørs – ofte i området der de bor. Ikke bare er det uhygienisk, men det er også farlig. I dag markeres verdens toalettdag.

22 år gamle Noy fra Laos (bildet øverst) hadde ikke toalett i landsbyen sin før inntil tre år siden. Før det gjorde folk i fra seg hvor som helst i naturen. I dag er hun veldig glad de har tilgang til en ordentlig do.

– Mangel på tilgang til toalett har mange konsekvenser. For det første betyr det stor fare for spredning av sykdommer som diaré, som tar et barneliv hvert 86. sekund. Videre anslås det at sykdommer relatert til forurenset vann og dårlige sanitærforhold er årsaken til hele 3,5 millioner dødsfall i året, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge.

Millioner av mennesker må gå langt for å gjøre fra seg, hvilket øker faren for vold og overgrep – spesielt for jenter og kvinner. I tillegg er dårlige toalettfasiliteter ved skolene en årsak til at mange jenter slutter på skolen.

Verden går fremover
Totalt er det 2,4 milliarder mennesker som har dårlige sanitærforhold på hjemstedene sine. Selv om det er en stor andel av verdens befolkning, viser tall at 1,8 milliarder flere mennesker har fått tilgang til toaletter og gode sanitærforhold siden 1990.

– Plan lærer opp barn i sanitær og hygiene, samt bygger og tilrettelegger toalettfasiliteter. Samtidig jobber vi sammen med lokalstyrer for at de skal ha et totalforbud mot åpen avføring i sitt distrikt, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan.

Her er 10 grunner for at du på #WorldToiletDay bør sette ekstra pris på toalettet ditt:

  1. En milliard mennesker må gå på do utendørs. Det tilsvarer antall mennesker i Europa, pluss USA.
  2. Millioner av mennesker må reise langt fra hjemmene sine for å gå på do.
  3. Jenter som har tilgang til toalett, er mindre sårbare for overgrep.
  4. Toaletter redder liv. Sykdommer sprer seg i mangel på sanitærforhold.
  5. Hvert 86. sekund dør et barn av diaré.
  6. Ett gram avføring kan inneholde millioner av virus og bakterier.
  7. Sykdom knyttet til vann- og sanitærforhold tar livet av over 3 millioner mennesker årlig.
  8. Det anslås at det finnes en økonomisk gevinst i å investere i et toalett, som holder folk friske og produktive.
  9. Statistikk viser at skoletoaletter øker deltakelsen av jenter i skolen.

Les mer om hvordan Plan arbeider her

Del videre med venner på sosiale medier: 

Comments are closed.