Mandag 13. juli – Ekstremnedbør

Denne saken er hentet fra vårt arkiv, å ble først publisert 14. juli 2015, å er en del av våre tilbakeblikk på nyhetsåret 2015. 

Meteorologene slet med å forstå hva som hadde skjedd

Mandag 13. juli 2015 ble Trøndelag rammet av et svært ustabilt vær som hadde med seg kraftige tordenbyger. Verst gikk det utover områdene i Inn-Trøndelag, som ble rammet av kraftig vind og ekstreme nedbørsmengder. Faktisk så mye nedbør at meteorologene ikke tror på det de ser.

I løpet av èn time kom det 102 millimeter nedbør i Ogndal i Nord-Trøndelag

Geir Ottar Fagerlid ved Vèrvarslinga på Vestlandet, Bergen.

Statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid har nesten vanskelig for å tro at dette har skjedd.

Jeg tviler ikke på at det har skjedd, men slike tilfeller av nedbør forekommer bare i jungelen, forteller meteorologen til NRK. I Norge har vi tidligere hatt noen uoffisielle rekorder på 80-90 mm nedbør i timen, men det er veldig sjeldent.

Jeg sliter med å forholde meg til at vi nå har en måling på over 100mm, sier han.

Fosenavisa tok også en prat med gårdbruker Kristin Wåtland Delbekk ved Mokk Gård i Ogndalen.

Kristin Wåtland Dalebekk - Gårdbruker i Mokk og vitne til ekstremværet. Foto: Privat

Hun kan fortelle at dette været har vært voldsomt og ekstremt. Da det første begynte, trodde hun at det snart ville gi seg igjen, men det gjorde det ikke. Det var et ekstremt skybrudd med lyn, torden, regn og haglbyger som bøttet ned over området, forteller hun til Fosenavisa.

– Hagl ligger fortsatt igjen på bakken fra igår, sier hun dagen etterpå. Hun har vært opptatt med å svare på telefoner, sende bilder, videoer og stoff til journalister som har ringt for å høre hvordan hun opplevde uværet.

Hun forteller også at det var en veldig rar opplevelse. Veier flommet over, en betongbru ble tatt av vannet og ikke engang kyrne ville gå ut på jordet etter melkinga.

Kristin filmet også noe av uværet. Se videosnutt under: 

Del videre med venner på Facebook: 

Comments are closed.