31
Personer smittet med Covid-19 på Fosen

Nå hjelper det ikke å plukke av flåtten på kvelden

TBE-viruset, også kjent som skogflåttencefalitt-virus, kan gi alvorlige sykdommer som hjernebetennelse og lammelser, og i verste fall være dødelig. Viruset er nå oppdaget i nye områder langs norskekysten. Folkehelseinstituttet anbefaler alle som ferdes mye ute og som bor i kystnære strøk å vurdere å vaksinere seg.

Tidligere har viruset primært vært å finne sør i landet. Agder-fylkene, Telemark og Vestfold. Nå er viruset registrert i de fleste fylker langs kysten, nordover til Bodø i Nordland. I tillegg er det også påvist TBE-virus i Østfold, Buskerud og Akershus.

Her har viruset spredd seg.

Her har viruset spredd seg.

Smitter umiddelbart

I motsetning til Borreliose kan du bli smittet av TBE med en gang, det vil si at det ikke hjelper å fjerne flåtten på kvelden. TBE kan heller ikke behandles med antibiotika. Imidlertid er det mulig å beskytte seg mot sykdommen med vaksine.

Folkehelseinstituttet skriver følgende på sine hjemmesider:

«Barn og voksne som ofte blir bitt av flått i områder med kjent TBE-smitterisiko bør vurdere vaksinasjon. Vaksinen er aktuell for skogs­arbeidere, orienterings­løpere og andre som opp­holder seg mye i naturen i områder med kjent risiko for TBE-smitte. Vaksinen er også aktuell som reisevaksine, bl.a. for sørlige deler av Sverige.

Det anbefales å begynne vaksinasjon om våren, i god tid før flåttsesongen. Vaksinasjonen består av to doser med intervall på 1-3 md første året, og en tredje dose før flåttsesongen året etter.»

Om skogflått:

Skogflått er et lite leddyr som er i slekt med edderkoppene. Skogflåtten trives best i skog og i fuktige omgivelser, og er utbredt i Norge langs hele kysten i sør og opp til Helgeland. Skogflått lever av å suge blod, og typiske vertsdyr er smågnagere og større pattedyr. Mennesker er også utsatt for flåttbitt. I spyttet til skogflåtten finnes et bedøvelsesmiddel, som gjør at flåtten kan suge blod i opptil flere dager uten å bli oppdaget.

Fosens raskest voksende avis: Følg Fosenavisa på Facebook (link)

Del videre med venner:

Kommentèr

Kommentarer

Comments are closed.