Bananer kan være borte om få år

Nå har du kanskje grunn til å gå bananas

Det er kun spørsmål om tid før en svampesykdom sprer seg til Sør-Amerika, hvor den aller største prosentdelen av bananene dyrkes. Det sier verdensledende planteforskere etter å ha utført en omfattende studie

En hurtig spredning av fungal patogen, en sopptype, kalt “Tropical Race 4” er i ferd med å spre seg til Sør-Amerika, hvor 82% av verdens Cavendish-bananerblir dyrket.

Intet nytt for bananbøndene

Soppen har allerede ødelagt flere typer bananer, men man har lenge trodd at Cavendish-bananene var immune. Det største problemet er at bananene er blitt avlet for å være steinfrie, noe som igjen betyr at hver banan er en genetisk klone av alle de andre. Dermed vil det også være slik at om en sykdom rammer èn banan, vil det påvirke alle.

Soppen, eller “Tropical Race 4” er motstandsdyktig mot soppmidler og angriper rotsystemet i bananen slik at det oppstår dehydrering, uansett hvor godt de vannes.

Foto: Ralph Dally

Foto: Ralph Dally

Nesten 100% av verdens bananer er av typen Cavendish.

Planteforskeren Nadia Ordonez, som sammen med flere i PLOS Pathogens-studien, påpekte også at en løsning vil kreve omfattende strategiendringer, i tillegg til store investeringer, forskning og utvikling for å kunne utvikle en ny bananart som er immun mot Tropical Race 4.

Del videre med venner på sosiale medier: 

1 kommentar

  1. Pingback: pay for academic paper