“Vi hørte hysteriske skrik ute på vannet, men oppdager etter å hoppe ut i vannet at menneskene på båten vi drar inn er helt stille. De desperate skrikene er fra en annen båt. Plutselig blir det stille”

Tina Marie Asphaug fra Stadsbygd er på øya Lesvos i Eegerhavet sammen med et hjelpeteam fra Amadia.

På sin Facebookside forteller hun om desperate skrik i den mørke natten. Viljestyrken drar kroppen videre når man tenker på hva disse menneskene har vært gjennom, forklarer hun.

Hun skrev dette på sin Facebookside, natt til lørdag norsk tid:

“I 22 timer har vi vært medmennesker med alt vi har. Vi tok i mot båter, mest barn, eldre og gravide- hvor tre fødte i dag. Jeg har hatt mitt livs verste natt, kropp og hjerte tålte ikke mer. Men viljestyrken drar kroppen videre når man tenker på hva disse menneskene har opplevd. “Are you crying? This is nothing, you should see Syria.” Dette er høyt utdannede, smarte mennesker. De trøster, gir av det lille de har og bidrar til å hjelpe selv hvor slitne de er. Nå om natten er alt helt mørkt og vi ser ikke båtene før de er ganske nærme land. Vi hører kun båtmotorene og livredde stemmer inne i mørket. Vi signaliserer med lys så båtene kommer inn på en trygg plass, før vi kaster oss ut i det mørke vannet å henter barn som er livredde og gjennomvåte. Flere båter kommer inn samtidig. Vi måtte dele oss slik at to av oss kunne ta i mot en båt som kom i land litt lengre bort. Vi hørte hysteriske skrik ute på vannet, men oppdager etter å hoppe ut i vannet at menneskene på båten vi drar inn er helt stille. De desperate skrikene er fra en annen båt. Plutselig blir det stille. 5 av 6 båter kom trygt i land denne natten.

Foto: Tina Marie Asphaugs Facebookprofil.

Foto: Tina Marie Asphaugs Facebookprofil.

I natt kom det også handikappede. En av dem, Danash, klarer såvidt å gå. Han har vansker for å ordlegge seg og tar hånd om sitt barnebarn på 8 år. De er alene i verden. Han gjorde alt for barnebarnet sitt, ofret alt hele tiden. Jeg klarer ikke gi slipp på disse to og følger dem helt til morgenen. Danash var redd for å være til bry, han takket for alt og beklaget samtidig. Jeg klarer ikke slutte å gråte, hvilke sjanser har han videre? Hvorfor blir disse menneskene møtt med hat, fremmedfrykt, vold og demonstrasjoner videre i Europa? Jeg finner meg selv i å bli trøstet av de andre flyktningene, for de bekrefter at han ikke vil klare seg lenge. Jeg gråter og feiler til å jobbe mer, jeg blir paralysert og ser ingen håp noe sted. Overalt hvor jeg snur meg er menneskene kalde, de mangler alt, de bærer på grusomme historier, barn som gråter febrilsk men de bærer alle en drøm om at nå er de fri. Etter en stund blir en ny båt dratt i land og jeg får trøst som hjelper meg til å slutte å gråte. En somalisk dame, som jeg hjalp ut av båten, tar meg i hånden. Hun stryker, og holder hånden min hardt hele veien til den provisoriske leiren vi ordnet med i natt.

Jeg vil aldri bli den samme etter denne natten. Dette er ressurssterke, flinke mennesker. Vi har gått alene ibland tusenvis av menn midt på natten. Alle vil hjelpe og bistå. De forteller om sine barn som ble halshogd, koner og mødre som er døde i bombeangrep og sexslaveri. Det kommer også en mann med store skuddskader, men her er lite medisinsk utstyr og leger. Disse menneskene flykter fra en hverdag ALLE ville ha fluktet fra, koste hva det koste vil. De kommer over sjøen lykkelig for å være i live, vi tar dem i mot med kjærlighet og gjør så godt vi kan. Men hva sender vi dem til videre?

Natalia C. Heinrich, som reiser sammen med Tina Marie, delte denne videoen på sin Facebookside i går. Hun skriver:

Når båtene kommer inn er det intenst og det går fort. Vi må peile inn akkurat hvor båtene kommer i land, og løpe for å ta imot. Dette er første båten vi tok imot igår.

 

Posted by Natalia C. Heinrich on 25. september 2015

Ønsker du å hjelpe Amadia med å hjelpe?

Søndag 4. oktober fra klokken 20.00 til 21.30 er det innsamling i Stadsbygd Sparebanks lokaler på Stadsbygd. Du kan da levere klær, tepper, barneutstyr osv liggende som kan komme andre bedre til nytte.

 

Del videre på sosiale medier: 

Comments are closed.