36
Personer smittet med Covid-19 på Fosen

Lei av å se barn kollapse

Foto: Privat/Illustrasjon

Kjell er far til tenåringer og jobber som ambulansesjåfør i den svenske byen Örnsköldsvik. Han reagerer på at forskjellige energidrikker blir vanligere og vanligere blant unge mennesker. Selv har han sett hvilke konsekvenser det får ved å drikke disse drikkene.

Nå setter han ned foten.

– Barn og ungdoms forbruk av energidrikker bare øker. Det er helsefarlig. Jeg tror ikke foreldre er klar over hvor farlig det er at barna drikker dette, sier han til svenske Aftonbladet.

Kramper og bevisstløshet

Moberg forteller at han flere ganger har måttet rykke ut med ambulansen for å hjelpe barn og unge som får reaksjoner på energidrikkene.

– Ofte kan de være så dårlig at pårørende har kontaktet oss. I andre tilfeller kjenner de selv at kroppen begynner å skjelve. Av de verste reaksjonene er kramper og bevisstløshet.

Men det er ikke alltid energidrikken sin skyld alene.

– Energidrikk gjør at du kan holde deg lenger våken. Ofte spiller man dataspill og drikker energidrikker for å holde seg lengst mulig våken, gjerne over flere døgn. Samtidig har man gjerne dårlig inntak av annen drikke og mat. Til slutt orker ikke kroppen mer. Det blir en ond sirkel, og en vane som må brytes, forteller han til Aftonbladet.

Studier på voksne

Moberg er opptatt av at de studier som er gjort på hvilke effekter energidrikker har på kroppen vår, er gjort på voksne mennesker. Vi vet lite om hvordan barn og unge reagerer på drikken.

– En tolvåring veier halvparten av det en voksen gjør. Det sier seg selv at en liten kropp tåler mindre.

Den svenske ambulansesjåføren er opptatt av at det bør innføres aldergrense på energidrikker. Man bør være opplysende om hva som kan skje med barn og unge som drikker dette. Han foreslår kampanjer hvor man reiser rundt på skoler og informerer elevene.

Flere dør årlig

Selv om død er et sjeldent utfall ved å drikke energidrikker, er det allikevel flere som dør på verdensbasis årlig. Tallene øker, særlig i Storbritannia. Tallene viser ikke bare dødsfall som følge av å drikke energidrikker, men også hvor det er inntatt for mye koffein, koffein-piller osv.

Gjør som stadig flere: Følg Fosenavisa på Facebook

Del videre:

Kommentèr

Kommentarer

Comments are closed.