Hvorfor er dagene røde? 

Mens det ofte er uttalt at bruken av å markere viktige datoer i rødt ikke begynte før middelalderen, ble det faktisk ved flere anledninger i romertiden brukt rød blekk på kalendere for å markere viktige datoer i tillegg til viktig tekst i dokumenter. Årsaken i begge tilfeller synes å være den samme som i dag – for å få teksten til å skille seg ut ved å markere en spesiell dato. 

Gjennom årene fortsatte denne øvelsen, og særlig med middelalderlige skribenter som brukte rød blekk på omtrent samme måte for innledende store bokstaver og visse viktige ord (kalt rubrikker) i sine manuskripter.

Når skriving ble mer utbredt, adopterte andre raskt bruken av rød blekk.

På samme måte ble spesielt viktige dager, som en helgenes fest eller en av de hellige dager, identifisert på middelalderlige kirkekalendere med fargen rød. Det ble først identifisert av William Caxton i The Boke yf Enyeydos (1490): «We wryte yet in oure kalenders the hyghe festes wyth red lettres of colour of purpre.”

I 1549 inkluderte den første «Den allmenne bønneboken» en kalender med de hellige dager som er merket med rødt, og dermed spore bruk av uttrykket; Den første utskriftsreferansen til rødbokstavsdagen er imidlertid ikke sett før i 1663, da Edmund Gayton skrev i The religion of a physician: “the Red-letter daies being the Ornament of her Year.” Dette er trolig første gang begrepet «rød-dag» ble brukt. 

Den dag i dag er det fortsatt få land som bruker begrepet «rød-dag». I Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Sør-Korea og enkelte Sør-Amerikanske land er det normal praksis å navngi spesielle dager som helligdager og kongeliges bursdager som «rød-dager».

Send inn dine spørsmål til redaksjonen@fosenavisa.no eller via vår Facebook-side, Fosenavisa. 

Del videre med andre: 

Kommentèr

Kommentarer

Comments are closed.