Av og til koker det over

Det hender ting blir skrevet i frustrasjon

I Facebookgruppa «Fosen Trafikk Info», som teller nesten 6.500 medlemmer, blir det ofte en del diskusjon i kommentarfeltet. Av og til blir det litt for mye, mener mange. Personangrep, trusler, bilder av ulykker fra de første på stedet og varsel om trafikkontroller er bare noe som får enkelte til å rase i det offentlige rom på Facebook.

På ettermiddagen 9. august kom det inn en melding som av noen ble oppfattet som truende. Bilmerke, farge på bil og «dilldall» i speilet ble kunngjort i tillegg til en melding om at «det skal bli tatt når han minst aner det» som senere dukket opp i kommentarfeltet.

Fosenavisa tok en prat med vedkommende som publiserte meldingen. 

– Du har publisert en melding inne på «Fosen Trafikk Info», hvor du tydelig er frustrert over en annen bilist sin kjøring. Deler du enkeltes oppfatning om at denne meldingen kan være truende?

– Nei, jeg har ikke truet noen, men jeg holdt på å bli påkjørt da jeg dro på butikken her om dagen. Jeg vet hvem vedkommende er, men har ikke truet vedkommende .Det er flere som har tatt kontakt via mail, hvor jeg har fått tips og råd. Det viser seg at vedkommende har vært uaktsom flere ganger, blant annet ved å ta speil og sidene på biler.

– Men du har gitt positiv respons (likerklikk red. anm.) på en kommentar som sier «skambank faenskapet», i tillegg til at du skriver at du skal «ta det når han minst aner det». Hva ligger bak den meldingen?

– Jeg skal gi deg et godt råd. Du trenger ikke skrive noen ting, så skal jeg enten ta denne saken i egne hender eller anmelde til politiet.

Fosenavisa ser ikke behovet for å få besvart flere spørsmål, men tar kontakt med den ene av to administratorer i «Fosen Trafikk Info», Vegar Hatlen (20) som for tiden er bosatt i Orkanger.

Han forteller at han ikke er kjent med den aktuelle meldingen, men kan fortelle at det stadig dukker opp mye rart.

De generelle retningslinjene er at folk der inne må følge norsk lov. Det er en del som oppfører seg veldig umodent, som gjerne skulle ha vært voksen. Enkelte tyr fort til personangrep, sier Vegar, før han fortsetter:

Det er ikke så veldig mange som er fjernet fra gruppa, men noen er det. Terskelen er ganske høy før det skjer sier Vegar og legger til at folk må bruke skjønn for hva de legger ut i gruppa.

– Er bruken av skjønn ofte tilstede?

– Det kan ofte oppstå situasjoner der inne som setter sinnene i kok. Noe som er forståelig, men jeg tror også det har med å gjøre at folk ikke alltid tenker seg godt nok om før de skriver. Det hender ting blir skrevet i frustrasjon. Allikevel er jeg ikke den rette til å bestemme hva folk skal si å ikke. Jeg liker ikke tanken på å sette munnkurv på folk.

Vegar Hatlen administrerer en trafikkgruppe på Facebook med nærmere 6.500 medlemmer sammen med Kent Roger Skaget. Foto: Privat
Vegar Hatlen administrerer en trafikkgruppe på Facebook med nærmere 6.500 medlemmer sammen med Kent Roger Skaget. Foto: Privat

Vegar forteller at gruppa er ment som en informasjonkanal, å at de to administratorene ikke driver for egen vinning. Man kan være så uenig eller enig man vil i det som blir lagt ut, men vi som er administratorer har en vanskelig oppgave når det gjelder å bedømme hva som er greit eller ikke.

– Det er nesten 6.500 medlemmer i gruppa, å når du får slike tall er det umulig å tilfredsstille alle ved å gjøre gruppen slik folk mener den burde være. Jeg forstår godt at det kan bli litt diskusjoner, særlig når det blir skrevet ting som kan være sårbare for noen.

Noen bruker gruppen til å finne folk – Er det greit?

– Jeg er ikke helt fremmed for å godta det, så lenge det blir gjort på en ordentlig måte. For eksempel hvis noen skulle ha fått en skramme på bilen sin, kan gruppa være et godt egnet sted å få kontakt med vedkommende som har vært så uheldig å sørget for uhellet. Det er ikke alltid man er klar over at man har vært borti andre biler heller, å så lenge man ikke blir uthengt så tror jeg det kan være en fin ting.

Ganske dreven i norsk rettskriving

Vegar ønsker å be Fosenavisa om en tjeneste, å fortelle at han er ganske dreven i norsk rettskriving, å fullstendig klar over at trafikkinfo skrives i ett ord. På grunn av innstillinger i Facebook-systemet, lar ikke gruppenavnet seg endre grunnet for høyt medlemstall. 

Vær blant de første til å følge Fosenavisa på Facebook! 

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/3/8/1/fosenavisa.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326